CALIFORNIA HOUSE

The project is also apart of the series of houses designed for an Olympic artist prominent in the twenties, this one in California. The house references the clients interest in the curvature of the human figure by being organized in plan by five circles that act as hinge joints, defining the programmed spaces of the house comprising the entry foyer, kitchen, dining room, and two bedrooms. Circles and other curved figures are used to eradicate orthogonal intersections in the house to further emphasize that artist's fluid painting style. Each circular room has a large three dimensional window oriented to provide optimal lighting, and each room is situated around a below grade courtyard to provide shade to the outdoor space. By keeping the entrance volume open, the courtyard utilizes cross ventilation to help remain cool in hot temperatures.